4 jabłka
4 jajka
4 jajka
1/4 szklanki mleka
0,5 szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
cynamon
olej do smażenia
Miksuje mleko z mąką, solą, cukrem i żółtkami jaj. Musi powstać bardzo ciężkie i gęste ciasto. Myje jabłuszka i kroje je w plasterki, obsypuje cukrem i cynamonem. Ubijam z odrobiną soli białka na sztywno. Jabłka i ciasto mieszam a później dodaje powoli piane delikatnie mieszając całość. Smażę na głębokim oleju....smacznego!
pyszne placuszki
OdpowiedzUsuńUwielbiam to. :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę zrobić takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńsmażone na patelni teflonowej bez oleju są równie pyszne
OdpowiedzUsuńMniam... Najlepiej smakują jeszcze gorące, posypane pudrem, ze szklanką mleka:)
OdpowiedzUsuń