1,5kg surowego boczku na roladę
sznurek masarski/szpagat
sól, pieprz, oregano, ziarna jałowca, kolorowy pipeprz w ziarnach, czosnek, majeranek, rozmaryn, gorczyca, kolendra, cebula, chili, papryka slodka, bazylia, ziele angielskie, czaber, szalwia, liscie laurowe, tymianek, mieta, olej
Olej mieszamy z przyprawami na gładką papkę. Mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem i wymieszanymi z olejem ziołami, związujemy sznurkiem i posypujemy oregano, ziarnami jałowca i sporą ilością kolorowego pieprzu w ziarnach. Mięso zostawiamy na 12 h w lodówce żeby przeszło czosnkiem i ziołami.
Jak piec:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Roladę wkładamy do wysmarowanej smalcem formy z odrobiną wody. Pieczemy pół godziny bez przykrycia. Po tym czasie przykrywamy naczynie i pieczemy jeszcze około 45minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy roladę w piekarniku aż wystygnie.
Ilość przypraw zniewala. To musi cudownie pachnieć ;)
OdpowiedzUsuńojej, ale aromatyczna.
OdpowiedzUsuńoch, pięknie wygląda.