Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 paczki suchych drożdży
jajko
1/3szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki startego żółtego sera
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta soli, cukru
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 paczki suchych drożdży
jajko
1/3szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki startego żółtego sera
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta soli, cukru
farsz:
450g szpinaku siekanego mrożonego
3 łyżki masła
2 małe cebule
ząbek czosnku
rozbełtane jajka
4 łyżki śmietany
kiełbasa myśliwska
szklanka startego żółtego sera
mozzarella pokrojona w kosteczkę
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
450g szpinaku siekanego mrożonego
3 łyżki masła
2 małe cebule
ząbek czosnku
rozbełtane jajka
4 łyżki śmietany
kiełbasa myśliwska
szklanka startego żółtego sera
mozzarella pokrojona w kosteczkę
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na ciasto wyrabiam i formuje zgrabną kulkę. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około 3o minut w ciepłe miejsce. W tym czasie na maśle podsmażam pokrojoną w średnią kostkę cebule i dodaje odciśnięty szpinak. Całość smażę aż odparuje cała resztka wody ze szpinaku. Zalewam szpinak wymieszaną masą z jajek śmietany i sera żółtego, starannie wszystko mieszam. Na końcu dodaje pokrojoną kiełbasę i dobrze doprawiam przyprawami.
Ciasto rozwałkowuje na stolnicy i wykładam nim formę na tarte. Farsz nakładam do wyłożonej ciastem formy. Wierzch posypuje resztką kiełbasy, startym serem żółtym i mozzarellą. Zapiekam w 180 stopniach przez około 30 minut.
Ciasto rozwałkowuje na stolnicy i wykładam nim formę na tarte. Farsz nakładam do wyłożonej ciastem formy. Wierzch posypuje resztką kiełbasy, startym serem żółtym i mozzarellą. Zapiekam w 180 stopniach przez około 30 minut.
Wspaniałe danie! Zjadłabym z apetytem. I bardzo intrygująca nazwa bloga, gratuluję!
OdpowiedzUsuńpieknie wyszla Ci ta tarta, az ma sie ochote ugrysc monitorrrrrrr :)
OdpowiedzUsuńpiękna ta tarta, a zdjęcie główne... mniam! aż mi ślinka pociekła ;) wszelkie wypieki wytrawne ze szpinakiem uwielbiam, więc przepis zapisuję i wykorzystam w najbliższej przyszłości :D
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle pysznie! Zdjęcia bardzo zachęcają do spróbowania tego specjału. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZdjęcie zachęci każdego(nawet tego co nie lubi szpinaku) Mnie urzekło
OdpowiedzUsuńBrzmi pięknie. Ten szpinak daje zielenią po oczach, a smak kiełbasy już czuje!!! mniam:)
OdpowiedzUsuńAleż smakowita tarta i niezwykle apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
jakie piekne zdjecia:) a tarta na pewno smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta!
OdpowiedzUsuńJa dawno tarty nie robiłam.. a Babcia mnie parę razy pytała "A ta tarta to jak ona smakuje?". Muszę kiedyś przygotowac.
Szpinakowa była moją ulubioną wersją:)