Stromboli czyli nic innego jak zawijana
pizza lub bagietka bogato faszerowana.
Farsz
- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
 - 3 ząbki czosnku posiekane
 - 320g szpinaku odmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody
 - 30g masła
 - 100g sera typu bałkańskiego (może być feta)
 - 200g łososia wędzonego w plastrach
 - 1 duża łyżka śmietany
 - przyprawy: sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
 
Ciasto
- 280g maki przesianej
 - 15g świeżych drożdży roztartych w 3 łyżkach letniej wody
 - 1/4 szklanki oleju
 - 1 łyżeczka cukry i 1/3 łyżeczki soli
 - 1/3 szklanki wrzątku
 
Dodatkowo rozbełtane jajko i ulubione
przyprawy do posypania 
( u mnie czerwona słodka papryka i odrobina
pieprzu)
Przygotowanie: Na maśle podsmażam cebule z
czosnkiem, dodaje odciśnięty szpinak, doprawiam przyprawami  oraz
solą i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia a w tym czasie
przygotowuje ciasto. Do maki dodaje sól, cukier roztarte drożdże i
olej, rozcieram palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Do
ciasta dodaje wrzątek, szybko mieszam łyżką a następnie wyrabiam
jednolite ciasto. Do zimnego farszu szpinakowego dodaje rozkruszony
lub pokrojony drobno ser i śmietanę, mieszam i ewentualnie
doprawiam do smaku. Ciasto dziele na 4 równe części, smaruję blat
i wałek olejem a każda z części rozwałkowuje na cieniutki
podłużny placek. Na każdym placku układam plastry łososia, farsz
szpinakowy i ponownie plastry łososia, wystającą cześć ciasta
przecinam na kształt przekrojonej szyszki i zaplatam bułeczki.
Bułeczki smaruje rozbełtanym jajkiem i posypuje ulubionymi
przyprawami. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (termoobieg), zapiekam
bułeczki 15 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 
Smacznego!
Wyszły na prawdę pięknie i pysznie :) jakie złociste <3
OdpowiedzUsuńAle to piękne!
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńwyszły przepiękne..naprawdę pozazdrościć:)
OdpowiedzUsuń