- 300g wołowiny pokrojonej w cienkie plastry
- 500g pomidorów słodkich obranych ze skórki i pozbawionych twardych gniazdek
- 2 cebule
- 3 plastry imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 8 łyżek oleju
marynata 1
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- (u mnie ziemniaczana)
- 5 łyżek bulionu lub wody
marynata 2
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki sosu pomidorowego
marynata 3
- 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- (u mnie ziemniaczana)
- 1 łyżka wody
Pokrojone mięso
mieszamy z przygotowaną marynatą 1 i odstawiamy na min 2 godziny.
Pomidory kroimy w
trójkątne kawałki, cebule kroimy w 2 cm piórka a czosnek siekamy
drobno.
Na oleju smażymy
wołowinę na półsurowo, wyjmujemy ją na papierowy ręcznik.
Połowę oleju wylewamy a na pozostałym smażymy cebulę, imbir,
czosnek i pomidory około 2 min. Do pomidorów dodajemy marynatę 2 i
smażymy aż pomidory zmiękną. Na koniec dodajemy wołowinę,
smażymy chwilę, dodajemy marynatę 3, mieszamy. Pododajemy gorącą
potrawę np z ryżem lub grubym makaronem jajecznym.
*przepis zmodyfikowany, Źródło org
przepisu „Kuchnia Chińska” wydawnictwo MAK, praca zbiorowa.
A do czego jest marynata nr 3 ?
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga! już poprawione, dziękuję.
UsuńAż ślinka cieknie jak się patrzy na to zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńtak... to jedno z tych dań które jak wypróbujesz to sięgasz po przepis ponownie.
Usuń