Sambusak – czyli arabska wersja
Samosy
Samosa czy inaczej Samoosa to pieczone
lub smażone ciasto w formie naszych pierogów z pikantnym
nadzieniem, podawane w formie przystawki lub przekąski. Wielkość,
kształt skład farszu bywają różne w zależności od regionu czy
indywidualnego smaku ale najczęściej bywają trójkątne z
nadzieniem z ziemniaków, jagnięciny, wołowiny, kurczaka, cebuli,
grochu czy soczewicy. Tym aromatycznym pierożkom najczęściej
towarzyszy chutney.
Ciasto:
420g maki pszennej
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju roślinnego
20g drożdży świeżych
20g drożdży świeżych
3/4 szklanki ciepłej
*3 szklanki mąki pszennej to ok 420 g
Farsz:
300g mielonego mięsa z kurczaka i
indyka
3 ząbki czosnku
cebula
pomidor
natka pietruszki
cukinia
sok z cytryny
przecier pomidorowy
mieszanka do kuchni arabskiej
olej do smażenia
Dodatkowo:
roztrzepane jajko
ulubione ziarna, przyprawy.
Farsz:
Przygotowania zaczynam od przeciśnięcia
przez maszynkę ugotowanego mięsa z kurczaka i indyka. W rondlu o grubym dnie smażę na
rozgrzanym oleju cebule, dodaje pokrojoną drobno cukinię, smażę
około 2 minut. Na patelnie dodaje mięso i na dużym ogniu smażę
wszytko około 2 minut. Pomidora sparzam, obieram ze skóry i wycinam
twarde części, kroje w drobną kostkę i dodaje do rondla, wszytko
zalewam przecierem pomidorowym a na koniec dodaje sok z cytryny,
posiekany czosnek,natkę pietruszki i sporo przyprawy kuchni
arabskiej.
Ciasto:
Sól, cukier i mąkę dokładnie
mieszam w misce, dodaje olej i rozcieram dokładnie wszytko palcami
do uzyskania kruszonki. Całość zalewam wodą wymieszana z
drożdżami i wyrabiam gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto
odstawiam do miski wysmarowanej olejem na 30 – 40 minut do
wyrośnięcie (u mnie jak zwykle ciasto ląduje do lekko nagrzanego
piekarnika).
Pierogi:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na
placek grubości 3 mm, wycinam kółka na które nakładam farsz i
zamykam pierogi dokładnie sklejając brzegi. Przygotowane pierogi
układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując
odstępy i odstawiam na kolejne 15-30 minut. Przygotowane pierogi
smaruje roztrzepanym jajkiem i posypuje ulubionymi ziarnami np
sezamu, kozieradki czy słodką papryką. Piekę w piekarniku
nagrzanym do 200 - 220 stopni około 10 do 15 minut (muszą się
zarumienić).
Polecam!
*Przepis zmodyfikowany, źródło internet.
ale mi smaka narobilas ... pycha !
OdpowiedzUsuń