tortownica
24cm
Ciasto:
- 220g mąki tortowej
- 60g roztopionego masła
- 60g cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- duża garść malin (wg uznania mogą również być rodzynki, żurawina lub ulubiona konfitura)
Jabłka
obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Cukier mieszamy z
cynamonem. Układamy na cieście jabłka wg uznania, w wolne miejsca
wkładamy maliny i obsypujemy całość dokładnie cukrem z
cynamonem.
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 2 cukry waniliowe
- 750ml śmietanki 30%
- płatki migdałowe
250ml
śmietanki mieszamy dokładnie z budyniami i cukrem, pozostałą
ilość śmietanki zagotowujemy. Wyłączamy palnik i wlewamy powoli
naszą śmietanę z wymieszanymi budyniami nie przerywając
mieszania. Nasze ciasto z jabłkami zalewamy dokładnie budyniem.
Całość pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
(termoobieg). Pod koniec pieczenia uważamy aby się nie przyciemnił
wierzch i obsypujemy wszytko dokładnie płatkami migdałowymi.
Ciasto
najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem ponieważ musi
mieć czas aby dokładnie wystygnąć. Pycha!
Jabłka i budyń - to musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne jest! Z budyniem musi być rajem w ustach;)
OdpowiedzUsuń