...przepis znalazłam na blogu
Pomysłowe Pieczenie, bułeczki są wyjątkowo smakowite, polecam!
( składniki na 10 bułeczek )
- 185g mleka
- 125g wody
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 2 łyżki sklarowanego masła (w originale olej truflowy)
- 325g mąki pszennej
- 175g mąki pszennej razowej
- 80g siemienia lnianego zmielonego
- 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży (lub 13g świeżych )
- 10g soli
do posmarowania jajko , nasiona lnu i
sezamu.
Obie mąki wymieszać z zmielonym
siemieniem lnianym, solą i suchymi drożdżami. W rondelku sklarować
masło, dodać mleko, wodę, miód i jajko, dokładnie wymieszać.
Suche składniki połączyć z mokrymi przy pomocy końcówek do
wyrabiania chleba około 5 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do
wysmarowanej oliwą miski i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce
(u mnie zawsze lekko nagrzany piekarnik), przykryć ściereczką. Po
tym czasie zagnieść ponownie ciasto (odgazować) i zostawić na
kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 równych
części, uformować z każdej piękne okrągłe bułeczki i ułożyć
je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując równe
odstępy) do wyrośnięcia na 1h. Rozbełtać dokładnie jajko i
posmarować bułeczki, obsypać je siemieniem i sezamem, piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) 15-20 minut z parą.
Uwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJustynko wyszły Ci wspaniale, bardzo się cieszę, ze je upiekłaś:-)
OdpowiedzUsuń