Ciasto
naleśnikowe:
- 2 jajka
- Szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka cukru waniliowego
Farsz:
- Marchewka
- 5 pieczarek
- Garść świeżego szpinaku
- Cebula
- Jajko
- 3 łyżki śmietany
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- Jajko
- Bułka tarta
Składniki
na naleśniki dokładnie mieszam mikserem i smażę cienkie naleśniki na teflonowej
patelni bez dodatku tłuszczu. Marchewkę obieram i kroję w słupki, dodaje
pokrojone pieczarki ,szpinak i drobno posiekana cebulę. Patelnie nakrywam
pokrywką i na wolnym wszystko duszę, zdejmuję pokrywkę i odparowuje nadmiar
wody. Z śmietany, jajka, drobno poszatkowanego czosnku i przypraw przygotowuje
sos – wszystko dokładnie mieszam. Wylewam sos na patelnię z warzywami i smażę
minutkę. Naleśniki faszeruje, obtaczam w rozbełtanym jajku i bułce, układam w
naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i zapiekam w 180 stopniach 15 – 20
minut. Można podawać gorące świeżo posypane parmezanem!
takie proste, a takie efektowne :)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wyglądają :) Proste i smakowite danie.
OdpowiedzUsuńświetna propozycja obiadowa :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie i bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuń