Rosół a następnego dnia – potrawka z kurczaka!
Niedzielny rosół - pyszny i aromatyczny, u mnie to weekendowa norma. Aby powstał pyszny rosół konieczna jest duża porcja mieszanego mięsa np. wołowina i kurczak. U mnie chętni na rosół są ale mięso często zostaje nietknięte z powodu wypełnionych już brzuszków aromatycznym wywarem. Co dalej? Propozycja na poniedziałkowy obiad:
- Rozdrobnione mięso z rosołu
- 3 duże cebule czosnkowe
- Pokrojone warzywa z rosołu
- Pęczek świeżej pietruszki
- Śmietana
- Przyprawa warzywna, masło, olej, pieprz i sól
Na patelnie wlewamy olej i dodajemy 2 łyżki masła i dodajemy dużą łyżkę przyprawy warzywnej, mieszamy chwilę. Kroimy cebule w większe talarki i podsmażamy ją aż nabierze złotego koloru. Zwiększamy ogień i dodajemy mięsko, czekamy chwilkę aż zrobi się lekko podpieczone a wtedy dodajemy warzywa i śmietanę, wyłączając przy okazji gaz. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem i świeżo pokrojoną natką.
bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń