Tort tiramisu
- 2 paczki zwykłych okrągłych biszkoptów (paczka 200g)
- kawa prawdziwa i rozpuszczalna
- likier kawowy0,5 litra śmietanki kremówki
- 2 serki mascarpone
- opakowanie śnieżki fix
- kakao gorzkie
- 5 łyżeczek cukru pudru
- czekoladowe cukiereczki lub
- starta biała czekolada wg uznania
Przygotowanie nie zabiera dużo czasu ale należy takie ciasto zrobić min 4 godziny przed podaniem aby miało czas poleżakować w lodówce. Przed zabraniem się za tworzenie tego cudeńka należy zaparzyć dwie filiżanki kawy prawdziwej, najlepiej w ekspresie - bardzo mocnej . Do każdej filiżanki kawy należy dosypać czubatą łyżkę kawy rozpuszczalnej, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Do zimnej kawy dodać po kieliszku likieru kawowego i można zabrać się za tworzenie kremu. Tworzenie kremu rozpoczęłam od ubicia na sztywno śmietanki. Do ubijanej śmietanki dokładałam po jednej łyżeczce serka mascarpone a na koniec około pięć łyżeczek cukru pudru i śnieżkę fix(cały czas ubijam mikserem). Tak ubity krem odstawiam do lodówki. Na płaskim talerzu skruszyłam 2 biszkopty posypałam je przez siteczko kakaem i znowu pokruszyłam ze 2 biszkopty tak aby zakryć całkowite talerz. Na przygotowaną bazę układam nasączone w kawie biszkopty i pokrywam je śmietanką i tak tyle warstw na ile starczy kremu ale tak aby ostatnia warstwa była kremowa. Przed samym podaniem wszytko posypuje kakaem i układam czekoladowe cukiereczki albo np. posypuje startą białą czekoladą.
piękny! bardzo fajne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńaaaa...! opadła mi szczęka z wrażenia.
OdpowiedzUsuńluubię tiramisu, lubię ;]
Jakie piękne zdjęcia!! A Tiramisu to najlepszy deser pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne tiramisu i piekne zdjeica.
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPo takich zdjęciach można brać się jedynie do roboty ;)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia !! :)
OdpowiedzUsuńMożna się oślinić! :)))
OdpowiedzUsuńpięknie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń