23 maja 2011

Placek z truskawkami

800g truskawek
łyżeczka cukru, cynamon


Ciasto:
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
niepełna szklanka mąki
75g masła
0,3 szklanki cukru
płatki migdałowe

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.


Kruszonka: Na małym ogniu roztapiamy masło zestawiamy garnek z gazu i dodajemy cukier a następnie mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem na bardzo gładką masę mikserem, nie przestajemy ucierać i dodajemy kolejno po jednym jajku w odstępach 3 minut. Mąkę z proszkiem traktujemy przez sitko i dodajemy po jednej łyżce do naszego ciasta (zmniejszamy prędkość ucierania).


Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy umyte truskawki które kolejno posypujemy cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. Na koniec posypujemy wszytko kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 60 minut (180 stopni, termoobieg).


Przepis na ciasto pochodzi z : Domowe wypieki.



7 komentarzy:

  1. Cudowne, to ciasto wywołuje u nie same dobre i smaczne wspomnienia:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na wypieszczone słońcem truskawki, żeby móc zrobić taki właśnie placek...piękne.

    OdpowiedzUsuń
  3. z truskawkami... ale kusisz takimi pysznosciami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, truskawki pod kruszonką :-) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe wspomnienia.
    ciepłe ciasto, zapach truskawek i śmiech rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak wspominam dzieciństwo na wsi...z rozrzewnieniem i ślinotokiem:)

    OdpowiedzUsuń