800g truskawek
łyżeczka cukru, cynamon
Ciasto:
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
niepełna szklanka mąki
75g masła
0,3 szklanki cukru
płatki migdałowe
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kruszonka: Na małym ogniu roztapiamy masło zestawiamy garnek z gazu i dodajemy cukier a następnie mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i studzimy.
Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem na bardzo gładką masę mikserem, nie przestajemy ucierać i dodajemy kolejno po jednym jajku w odstępach 3 minut. Mąkę z proszkiem traktujemy przez sitko i dodajemy po jednej łyżce do naszego ciasta (zmniejszamy prędkość ucierania).
Tak przygotowane ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy umyte truskawki które kolejno posypujemy cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. Na koniec posypujemy wszytko kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 60 minut (180 stopni, termoobieg).
Przepis na ciasto pochodzi z : Domowe wypieki.
Cudowne, to ciasto wywołuje u nie same dobre i smaczne wspomnienia:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Czekam na wypieszczone słońcem truskawki, żeby móc zrobić taki właśnie placek...piękne.
OdpowiedzUsuńz truskawkami... ale kusisz takimi pysznosciami:)
OdpowiedzUsuńmniam, truskawki pod kruszonką :-) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńdomowe wspomnienia.
OdpowiedzUsuńciepłe ciasto, zapach truskawek i śmiech rodziny.
Takie domowe...pysznie:)
OdpowiedzUsuńTak wspominam dzieciństwo na wsi...z rozrzewnieniem i ślinotokiem:)
OdpowiedzUsuń